Tosa info

 

De Tosa kan de Japanse Mastiff worden genoemd. Veel landen hebben een duidelijk mastiff-ras: de Rottweiler van Duitsland; de Mastiff van Groot-Brittannië; de Dogue de Boreaux van Frankrijk; de Napolitan Mastiff van Italië en de St. Bernard van Zwitserland.

 

GESCHIEDENIS:
Veel Japanse rassen zijn genoemd naar de provincie waarin ze zijn ontstaan. De Tosa is de inheemse hond van Tosa-Wan (Tosa Bay), gelegen in de prefectuur Kochi op het Zuid-Japanse eiland Shikoku. Hoewel de Tosa die we vandaag kennen een voornamelijk mastiff-achtige uitstraling heeft, is de originele Tosa uit Tosa-Wan van een spitz-afstamming met een ruige vacht, rechtopstaande oren en een staart die over de achterhand krult, vergelijkbaar met de moderne Akita en Shiba-inu .

Tot in de negentiende eeuw waren Japanse rassen vrijwel onbekend buiten het land. In 1854 opende de overheid de handel met westerse buitenlanders, maar het heeft tot in de jaren 1970 geduurd voor de Tosa zijn weg naar Europa gevonden had en in de vroege jaren tachtig werd de Tosa geïmporteerd in de Verenigde Staten. De eerste Tosa die in Europa werd geregistreerd was waarschijnlijk een teef,  Fujimusumu, in 1976. Een mannelijke reu, Tomitake, werd geregistreerd in 1977. Het eerste Europese nest Tosa's werd eind jaren 70 of begin jaren tachtig geboren. De Nederlandse geschiedenis begon in de vroege jaren 1980 met een Tosa geïmporteerd uit Duitsland. Met grote inspanning werden 2 extra Tosa's geïmporteerd uit Japan en werd het Nederlandse fokprogramma gestart.

 

KARAKTER

De Tosa is een sterke, gespierde hond met een loyaal en beschermend temperament. Ze zijn uitstekende waakhonden en zijn behendige atleten gezien hun grootte en gewicht. 

Het temperament van de Tosa is gekenmerkt door geduld, kalmte en moed. Een typische Tosa heeft een sterk karakter. Een Tosa laat niet snel agressie zien, tenzij uitgedaagd. Over het algemeen zijn ze  geduldig en passen ze zich aan bij veranderingen in het gezin. Ze zijn zachtzinnig en speels met kinderen, maar toezicht met een dergelijke grote hond in combinatie met kinderen is noodzakelijk. 

Het ras wordt gekenmerkt door een uiterst hoge pijn tolerantie, wat vervelend kan zijn omdat ze bij ziekte of ongeval niet snel iets laten merken. Ieder signaal van pijn of zwakte dat gezien wordt geeft dan ook aanleiding dit serieus te nemen en te laten controleren bij een dierenarts. 

Een Tosa zal niet terugvallen als hij/zij wordt uitgedaagd. De reuen hebben een sterker karakter dan teven. Het is uiterst belangrijk Tosa's goed te socialiseren en te trainen vanaf dat ze puppy zijn. Het is geen ras wat een harde hand nodig heeft, maar wat heel gevoelig is voor toon van de stem. Het goed toepassen hiervan is belangrijk voor het wederzijdse respect. 

Training mbv positieve beloning in de vorm van traktatie werkt goed bij Tosa's. Ze zijn intelligent en kunnen goed getraind worden. Het loven als positieve beloning is ook een goede motivator voor ze om te trainen. Consequent en duidelijk handelen zijn van uiterst belang en vormen de basis van een goede relatie tussen baas en zijn/haar Tosa.

Ze kunnen soms ontzettend eigenwijs zijn en vasthoudend. Als baas dien je wel stevig genoeg in je schoenen te staat voor dit ras, wat vaak ook de reden is dat dit ras geen beginners hond is. Inconsequentie kan leiden tot probleem gedrag, wat overigens voor veel honden geldt. 

Het is een stil ras wat alleen maar blaft als het nodig is. Mits goed gesocialiseerd, kunnen ze goed overweg met andere dieren zoals paarden, katten en andere honden binnen de "roedel" .  Het is geen vast gegeven, maar dieren buiten de roedel worden niet zomaar getolereerd. 

 

RASSTANDAARD

Tosa valt onder FCI groep 2 - pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden. 

Een Tosa hoort geen lichte bouw te hebben. Het brede hoofd heeft duidelijke rimpels, welke nog duidelijker zichtbaar worden als de hond alert is. Bij teven is het hoofd niet zo breed als bij reuen en zou het meer vrouwelijk moeten ogen. De Tosa heeft een sterke kaak en de tanden vormen een schaargebit. Het zwart rond de ogen absorbeert zonlicht en voorkomt reflexie van zonlicht in de ogen. De snuit kan dezelfde kleur als de vacht of zwart zijn, met een zwarte neus. De oren hebben een V vorm en worden beschouwd als "vallende" oren, wat betekend dat ze niet rechtop staan. De vacht op de oren is superzacht. 

Een Tosa heeft ook een kenmerkende halskwabbe. Bij reuen is deze sterker aanwezig dan bij teven.

De hoge schoft, rechte rug, licht gewelfde kroep, brede borst en opgetrokken buik geven de Tosa het voorkomen van een sterk gespierde atleet. 

De vacht is kort en grof. Kleurrange van beige, rood, zwart en gestroomd. Lichte witte markering op de borst en poten komen vaak voor.